Sa revenim la ceva mai placut: astrofotografia

Pentru inceput, ceva ce n-am dori sa obtinem dupa cateva expuneri intr-o noapte friguroasa, cu trepiedul in brate, langa cort: Asta si asta.

Ca o completare la articolul anterior, telescoapele uzuale nu sunt folosite pentru expuneri. Mai exact, partea optica a acestora nu este folosita. Obiectivele foto performante depasesc aceste telescoape din punct de vedere optic. In schimb e foarte util servomotorul acestora, care compenseaza miscarea de rotatie a Pamantului. Pe scurt, asta inseamna ca bolta cereasca nu mai are o miscare relativa in raport cu aparatul, fapt care conduce la expuneri mai lungi si cantitati mai mari de lumina captate.

Rezultatele insa nu sunt spectaculoase cand vine vorba de un DSLR, un obiectiv cat de cat si un servomotor decent. E un fel de “One man’s garbage, another man’s treasure”. O planeta captata ca un punct luminos, precar focalizat, pentru un alt fotograf care nu impartatseste pasiunea pentru acest gen de fotografie reprezinta doar o gluma buna. Sa ramanem deci cu picioarele pe pamant. E destul totusi ca acea noapte langa cort sa merite efortul!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s