Altul pentru ecologisti

Ziceam acum ceva timp de CET Drobeta-Turnu Severin si cum ca ar trebui sa se sesizeze ecologistii si sa salveze planeta. Eh, mai ziceam si de cum amplifica altii incalzirea globala. Ce nu am zis si probabil esenta acestui subiect e ca la acest CET se produce apa grea. Apa grea este folosita mai ales de centralele nucleare ca moderator de neutroni (evident, la centralele nucleare care folosesc acest tip de reactor ce depinde de aceasta apa grea).  Nu suntem la ora de chimie asa ca nu voi intra in detaliu.  Adolescentii ecologisti se pot informa din diverse surse cum e cu aceasta apa grea sau monoxidul de deuteriu, cum se mai numeste. Sucursala ROMAG-PROD este cel mai mare producator de apa grea la nivel mondial, in Romania furnizand acest moderator de neutroni centralei de la Cernavoda. Ca o paranteza, cateva cadre mai jos… de-alea care izbesc ecologia in moalele capului:

Bagger – aprox. 10 m adancime

Incinta, intre banda transportoare de carbune si cazane

Sa revenim. Centrala de la Cernavoda produce curent electric. Cele 2 reactoare ale centralei insumeaza o putere de aprox. 1400 MW, fiind principalul furnizor de energie electrica, alaturi de Portile de Fier, din Romania (Portile de Fier – aprox. 1200 MW). La acestea 2 se mai adauga UHE Arges (arges-Vidraru) si Gura apelor, bazinul Retezat. Astfel respectivele unitati ne ajuta sa ne desfasuram activitatea zi de zi, cu calculatorul pornit, laptopul langa, lampa aprinsa, telefonul mobil la incarcat si degetele in priza pentru cei mai putin dotati intelectual (a se nota ca notiunea de “degete in priza” e un mit – nu poti introduce degetele in priza in conditii normale de exploatare). Ideea e ca energia asta ne pica bine in fiecare zi.

Daca tot suntem la capitolul energie electrica, e de remarcat ideea unora de a folosi mai putin curent, pentru a lasa si urmasilor ceva. Foarte interesant. Acest curent inseamna o tensiune furnizata in retea. Deci, chiar daca respectivul Gigel, care sigur folosea multe resurse intelectuale scriindu-si ideile inguste pe diverse site-uri, ar folosi mai putin curent, tensiunea din retea ramane acceasi. Trebuie ca multi…muuuulti Gigei sa nu mai foloseasca muuuult timp atata curent ca un nene sau o tanti sa semneze un act prin care se modifica necesarul de tensiune in retea pentru anumite zone.

Intrebare: Cine e monofazat? Curentul sau Gigel? (retoric)

Desigur, aceste termocentrale, centrale nucleare, chiar si hidrocentralele (considerate ecologice* de unii) fac rau mediului inconjurator si implicit Gigeilor de pe pamantul patriei noastre prospere dar nu prea avem de ales. Ironia e ca mai degraba ne va omori prostia noastra decat incalzirea globala sau schimbarile climatice. Pe noi oamenii. Si pe romani. Chiar daca romanii sunt tot timpul mai destepti.

* – centralele sunt considerate ecologice doar pentru ca nu obtin curentul electric prin arderea combustibilului fosil; cu toate astea, amenajarile hidrotehnice au un efect negativ asupra habitatului.

Exista studii si articole care spun ca gazele aliminate de om (mai ales dupa digestia unor alimente) contribuie semnificativ la efectul de sera. Revenind la acea prostie, cred ca cel putin la nivelul patriei noastre dragi, e mai periculos ce iese pe orificiul bucal decat prin alte guri de acces. Ca sa se vada clar ca subiectul energiei si bio-ul din jurul ei este fumat, un ultim cadru:

P.S. Da dragilor…exact la stratul de ozon se duce, mama lui! (mama lui de fum sau mama lui de ozon?)

5 comments

  1. aceste cosuri de fum sunt mai inalte decat par. astfel nu pot fi incadrate, nici macar partial (cazul de fata), cu un teleobiectiv. principiul e ca fumul sa fie degajat la o inaltime destul de mare pentru a se pierde in atmosfera, deci (cel putin teoretic), sa nu fie respirat de oameni. nu stiu daca e nevoie de o masca de gaze in proximitatea lui. repet, e foarte inalt-cam *180m, adica cat o cladire cu aprox. 50 etaje
    *e o inaltime aproximativa, nu stiu daca cele in fotogrfie au aceasta inaltime;

  2. cum ionut sa nu stii daca au aceasta inaltime? pai nu esti inginer? ei dracia naibii, auzi tu… o inaltime aproximativa 😀

  3. inaltimea acestor cosuri poate varia, in functie de conditiile de proiectare (unul dintre parametri este cota absoluta de nivel, altul poate fi chiar zonarea seismica). in plus atata timp cat nu l-am masurat eu…nu trebuie sa fii inginer ca sa tragi astfel de concluzii.

  4. ca o nota informativa, aceste cosuri pot avea o inaltime mai mare de 300 m, ca un termen de comaparatie, barajul Vidraru are 167 m. (deci, cum ziceam mai devreme, FOARTE INALT)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s